fbpx
Марикостиново – Лечебна кал с неверятни качества!

Село Марикостиново е известен балнеоложки център.Северозападно от селото се намират лековитите горещи минерални извори.Покрай изворите са се образували
кални бани, в които се лекуват дископатия и множество други костни заболявания. Минералната вода от различните водоизточници в с. Марикостиново има близък състав и характер, който се запазва постоянен.

Едно от предимствата на калонаходището се определя от естествено бликащата минерална вода, която разрежда калта и създава условия за непрекъснато движение на слоевете.

Лечебната кал, добивана в природните калища, се превръща в един от най-ефикасните природни продукти на водата, което прави Калотерапията или т. нар. пелоидотерапия една от най-предпочитаните СПА процедури за здраве и красота. Методът носи названието си от лат. pelos, което в превод означава кал, тиня, глина, и therapia – лечение, терапия. Базира се на лечебните и козметични свойства на термалната кал.

Тя почиства, подхранва, стяга и регенерира кожата – факт, който съвсем не е без значение за всички, които обичат да полагат грижа за себе си.